klarinet

JOŽE
KOTAR

─ Jože Kotar (1970, Trbovlje) je redni profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo in od leta 2007 solo klarinetist Simfonikov RTV Slovenija. Pred tem je bil dvanajst let solo klarinetist v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije. 

Kot solist, komorni glasbenik in član različnih komornih sestavov nastopa doma in v tujini (Italija, Madžarska, Avstrija, Nemčija, Francija, Češka, Poljska, Rusija, Ukrajina, Španija, Irska, Belgija, Danska, Švica, Švedska, Nizozemska, Izrael, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija,  ZDA, Kanada,  Brazilija, Južna Koreja), vodi seminarje za klarinet in komorno igro (Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Italija, Madžarska, Belgija, Izrael, Irska, ZDA, Kanada, Brazilija) in sodeluje v žirijah mednarodnih tekmovanj.

Nastopal je na vrsti festivalov: Ljubljanski poletni festival, Kogojevi dnevi, Festival sodobne glasbe Radenci, Festival Bled, Unicum, Musica Danubiana, Festine, Predihano, Slowind, Koncertni atelje DSS, Valvazorjevi dnevi, Openska glasbena srečanja, Svetovni glasbeni dnevi, Muzički biennale Zagreb, Međunarodna glazbena tribina Pula, Lubeničke večeri, Baščaršijske Noči, Nomus, Skopsko leto, Trieste prima, Nei Suoni dei luoghi, Mitte Europa, Sundays at noon, Dublin, Musica no forum, Rio de Janeiro, Festival dimension, Seul, Two days and two nights, Odessa, Saptamana Internationala a Muzicii Noi, Bukarešta… .

Solistično je koncertiral in snemal z različnimi orkestri pod taktirkami Marka Letonje, Uroša Lajovica, Marka Muniha, Antona Kolarja, Milivoja Šurbka, Georga Pehlivaniana, Rogera Boutryja, Tetsuja Honne, Davida Itkina, Benoita Fromangerja, Davida de Villiersa, Pavla Dešpalja, Iva Lipanovića, Tomislava Fačinija in drugih.

Posnel je vrsto zgoščenk: štiri samostojne solistične – z Godalnim kvartetom SF (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 1998), COLLAGE s harfistko Nicoletto Sanzin Fabbri (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 2002), SOLO s skladbami izključno za klarinet solo (Sound-tech, 2005) in s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije (SF, 2006) ter preostale,  ansambelske – tri s Pihalnim kvintetom Ariart: ARIART (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana 1997), COCKTAIL (Ariart, 2004) ter EPISODI CONCERTANTE (Sound-tech, 2005),  KLARINETOVANJE s Slovenskim kvartetom klarinetov (Samozaložba, Ljubljana, 1999), FAMILY s Slovenskim sekstetom klarinetov (Sound-tech, 2003), tri z Ansamblom za sodobno glasbo MD7: GLASBA NOVEGA ČASA (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 2005), BARVNI KROG (Društvo slovenskih skladateljev, 2009) MODERNO (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 2009) in eno s PIHALNIM TRIOM SLOVENSKE FILHARMONIJE (Društvo slovenskih skladateljev, 2007). Njegova izvedba Rossinijeve Teme, introdukcije in variacij je izšla na zgoščenki Orkestra Slovenske policije (Ljubljana, 1994) ter v živo iz Nizozemske na zgoščenki Delavske godbe Trbovlje.

Je član, soustanovitelj in umetniški vodja Slovenskega orkestra klarinetov in Slovenskega seksteta klarinetov ter član Pihalnega kvinteta Ariart, s katerim je leta 2007 prejel Bettetovo nagrado, Pihalnega tria Slovenske filharmonije in Ansambla za sodobno glasbo MD7, s katerim pa je prejemnik prve  Lipovškove nagrade (2013).. Od leta 2007 je dirigent in umetniški vodja Delavske godbe Trbovlje. Deluje tudi kot profesor klarineta na Konservatoriju za glasbo in balet

flavta

MATEJ
ZUPAN

─ Matej ZUPAN je profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od 1996 do 2008 je bil soloflavtist Simfonikov RTV Slovenija. Končal je dodiplomski in podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu. Izpopolnjeval se je v Firenzah pri Mariu Ancillottiju ter na mojstrskih tečajih, ki so jih vodili Trevor Wye, Michael Debost, Peter-Lukas Graf in James Galway. Je član pihalnega kvinteta ARIART, ansambla za sodobno glasbo MD7 in Komornega orkestra solistov DSS. Kot solist in član različnih komornih sestavov je nastopal v Evropi, obeh Amerikah in v Aziji. Snemal je za RTV Slovenija, RAI in ÖRF. Posnel je pet samostojnih zgoščenk. Več na www.matejzupan.com

violina

JANEZ
PODLESEK

─ Violinist Janez Podlesek je koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljani. Od leta 2009 redno deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer vodi Komorni godalni orkester. Leta 2012 je pridobil naziv docenta za področje violine.

Svojo glasbeno pot je začel na Glasbeni šoli Domžale, kjer ga je za igranje violine navdušil prof. Hervin Jakončič. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana pri prof. Dušanki Stražar. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu priznanega profesorja Primoža Novšaka, kjer je  končal tudi podiplomski študij – specializacijo.

Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več nagrad. Leta 1999 prejel Škerjančevo nagrado. V času študija je bil dvakrat nagrajen s Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 2006 prejel Bettetovo listino.

Redno deluje v Triu Clavimerata in godalnem kvartetu Dissonance. 

Kot solist je leta 2014 posnel zgoščenko z Orkestrom Slovenske filharmonija z deli Mozarta, Kreka in Šenkove.

violončelo

IGOR
MITROVIĆ

─ je bil rojen leta 1968 v Bejrutu. Violončelo se je začel učiti pri sedmih letih pri Relji Ćetkoviću. Študiral je v Ljubljani in Baslu pri Milošu Mlejniku in Antoniu Menesesu ter komorno igro pri Walterju Levinu ( kvartet LaSalle). Med študijem se je udeleževal tečajev pri Daniilu Šafranu, Janosu Starkerju in Borisu Pergamenščikovu a leta 1987 je postal član mladinskega orkestra Gustav Mahler.

Krstno je izvedel več skladb slovenskih in tujih komponistov. Z ansamblom MD7 je nastopil na festivalih sodobne glasbe v Ljubljani, Trstu, Seulu, Bukarešti in Zagrebu.

 Leta 1994 je postal vodja violončelistov v orkestru Simfonikov RTV Slovenija, leta 2005 pa profesor na deželnem konservatoriju v Celovcu.

viola

MAJA
ROME

─ je od leta 2007 solo – violistka Orkestra slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra slovenske filharmonije. Poleg intenzivnega umetniškega ustvarjanja je aktivna tudi na pedagoškem področju kot docentka za področje viole poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Po končani Srednji glasbeni šoli v Celju, je študij nadaljevala na Akademiji za glasbo Ljubljana, kjer je opravila diplomski in specialistični študij v razredu doc. Mileta Kosija. Svoje znanje je za tem izpopolnjevala še na Visoki šoli za glasbo Detmold,  v razredu prof. Diemut Poppen ter na mojstrskih tečajih pri profesorjih kot so Hariolf Schlichtig, Wolfram Christ,…

V času šolanja je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izvedbo Bartokovega koncerta za violo in orkester, Kristalni grb mesta Celje za študijske dosežke ter več nagrad na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov.

Kot solistka je nastopala z Orkestrom slovenske filharmonije, Orkestrom SNG Opera in Balet Ljubljana, Komornim godalnim orkestrom slovenske filharmonije, Celjskim godalnim orkestrom in Orkestrom Festine.

Je članica ansambla za sodobno glasbo MD7, kot komorna glasbenica pa redno sodeluje v različnih projektih.

Prijavite se na poletno šolo

PRIJAVNICA