MALA AKADEMIJA DIRIGIRANJA

je namenjena aktualnim in bodočim vodjem pihalnih, godalnih, simfoničnih in tudi harmonikarskih sestavov ter nenazadnje posameznikom, ki bi se z dirigiranjem radi pobližje spoznali. Temelji na individualnem pristopu in udeležencu ponuja potrebna znanja iz praktičnega in glasbeno teoretskega področja.
PRIJAVNICA

SIMON
PERČIČ

Dirigent Simon Perčič se v zadnjem času poleg kanonu standarnih orkesterkih, posveča predvsem orkestrski glasbi iz obdobja Dunajske Moderne. Dirigira različnim zasedbam, bodisi simfoničnim orkestrom, ansamblom za moderno glasbo kot tudi profesionalnim pihalnim sestavom. Sodelovanja, ki so ga ponesla širom po svetu na številne mednarodne festivale so privedla do koncertnih nastopov v prestižnih koncertnih dvoranah: Koncerthuset-Stockholm, Harpa-Reykjavik, Müpa-Budimpešta, Musikverein-Dunaj in Berlin-Philharmonie. Meddrugim je bil Perčič tudi umetniški vodja Pihalnega orkestra Komen, Vevškega Pihalnega Orkestra ter so-ustanovitelj treh mednarodno priznanih projektov: Orkesterkamp – Poletna glasbena šola in festival, Svirel – Mednarodno tekmovanje in festival ter Simfonični orkester NOVA Filharmonija. 

Več ...

Po končanem študiju pozavne na Akademiji za glasbo v Ljubljani je magistriral še iz zborovskega in orkesterskega dirigiranja na Švedskem (Luleå tekniska universitet). Dodatno se je kot dirigent izpopolnjeval tudi na italijanski akademiji Scuola di Musica di Fiesole (J. Panula). Kot instrumentalist je bil aktiven komorni in orkestrski glasbenik - Orkester Slovenske filharmonije in Simfoniki Radia Slovenija ter nenazadnje dolgoletna pedagoška praksa, kjer je mladim glasbenikom podajal pridobljeno ter jih obenem seznanjal z glasbeno umetnostjo in njenimi mednarodnimi tokovi. Poleg svoje koncertne dejavnosti, meddrugim v mesecu juniju 2022 debitira v ZDA - National Music Festival, se intenzivno posveča tudi svoji doktorski disertaciji na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Nenazadnje, se Perčič pogosto udejstvuje tudi kot mentor na izobraževanjih za bodoče dirigente. Uspešno je izvededel dirigentsko akademijo NOVA v Novi Gorici, kot tudi številne tečaje z mednarodno udeležbo v organizaciji glasbenih združenj (Sevilja, Brescia, Vicenza) oziroma Univerz za glasbo (Vilnius, Szeged). Kot dirigent je sodeloval z naslednjimi orkestri: Orkester Slovenske filharmonije, Orkester Slovenske vojske (Slovenija), Opera i filharmonia Białystok, Witold Lutoslawski Chamber Philharmonic (Poljska), Zugló Philharmonic Budapest, Szeged Music Academy Wind Orchestra (Madžarska), Banda Sinfónica Municipal de Sevilla (Španija), Lithuanian State Wind Orchestra, Vilnius Music Academy Orchestra (Litva), Civica Orchestra di Fiati di Milano, Conservatorio di Trieste Wind Orchestra Project (Italija), The University of Oulu Symphony Orchestra (Finska), Norrbotten NEO, Norrlandsoperan Symphony Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra (RSPO)-Orchestral Academy (Švedska) idr.

JAKA
PUCIHAR

Leta 1998 je na Akademiji za glasbo Ljubljana z odliko zaključil študij Kompozicije in glasbene teorije (mentor prof. Alojz Srebotnjak) ter leta 2002 končal še magisterij. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade, od leta 1999 pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot redni profesor predava Jazz harmonijo, Aranžiranje, Improvizacijo ter je ustanovitelj Katedre za Jazz. Poleg skladateljskega, aranžerskega in pedagoškega delovanja je odmevna tudi njegova aktivnost na poustvarjalnem področju: sodeluje z nekaterimi vidnejšimi umetniki, kot npr. Ireno Grafenauer, Mate Bekavcem, Darjo Švajger, Vito Mavrič, s Simfoničnim orkestrom ter Big bandom RTV Slovenija ter številnimi drugimi. Z ženo Ilonko je soavtor priljubljene serije učbenikov MOJ PRIJATELJ KLAVIR (slo/hr/ang).

Udeleženci se bodo skozi leto srečevali z mentorjema v šestih terminih, ki ga bodo udeleženci zaključili s praktičnim delom, dirigiranjem Orkestra Slovenske vojske oziroma godalnega sestava. Posamezna lekcija traja 100 min. (50 min. pri vsakem izmed mentorjev) in bo oblikovana tako, da bo slušatelju nudena potrebna podpora z razlago in analizo glasbenega teksta, video analizo lastnega dirigiranja, interpretativne sugestije kot tudi diskusija o repertoarju ter praktičnih in tehničnih nasvetih. Lekcije bodo odprtega tipa (prijavljeni slušatelj lahko posluša tudi lekcije ostalih), organizirane zaporedno in tako časovno optimizirane. Pouk se lahko po dogovoru direktno navezuje na program, s katerim se slušatelj trenutno ukvarja pri svojem delu. V kolikor slušatelj še nima dirigentskih izkušenj oziroma svojega orkestra, bo temu primerno program prilagojen. Obstaja možnost pasivne udeležbe.

Mala Akademija DIRIGIRANJA EMARS

Število udeležencev je omejeno na 10 slušateljev programa.

Izobraževanje bo potekalo od januarja do maja v prostorih glasbene šole in prosvetnega doma Horjul – Slovenska cesta 12, 1354 Horjul.

CENA IN PLAČILNI POGOJI

Znesek celotnega izobraževalnega programa / Mala Akademija DIRIGIRANJA / je 550 €.

Znesek celotnega izobraževalnega programa / Mala Akademija DIRIGIRANJA / je 100*

Pasivna udeležba izobraževalnega programa / Mala Akademija DIRIGIRANJA  / je  50  termin / 160 celotno izobraževanje.

Izpolnjeno prijavnico pošljite do petka, 16.12. 2022!

Znesek izobraževalnega programa boste poravnali po prejetju računa do petka, 6. 1. 2023.

V primeru vaše odpovedi zneska izobraževalnega programa na vračamo.

S prijavnico soglašam, da se fotografije, audio in video posnetki, ki bodo nastali v času Mala Akademija DIRIGIRANJA, uporabijo izključno za arhiv Kulturno umetniškega društva EMARS, na spletni strani ter družbenih omrežjih.

TERMINI IZOBRAŽEVANJA

Termini:**

termin / 21. januar 2023

termin/ 18. februar 2023

termin /18. marec 2023

termin/ 15. april 2023

termin/ 20. maj 2023  – Nastop

termin/ Po individualnem dogovoru – Evalvacija

* posamična udeležba je mogoča ob morebitnih prostih mestih v obdobju 2,3 ali 4 termina.

* *Prvi in peti termin sta predvidena kot celodnevna, za ostale termine pa bo narejen individualni razpored takoj po prvem srečanju.

Prijavnica