EMARSDirigiranje

je namenjeno aktualnim in bodočim vodjem pihalnih, godalnih, simfoničnih in tudi harmonikarskih sestavov ter nenazadnje posameznikom, ki bi se z dirigiranjem radi pobližje spoznali. Temelji na individualnem pristopu in udeležencu ponuja potrebna znanja iz praktičnega in glasbeno teoretskega področja.
PRIJAVNICA

SIMON
PERČIČ

Simon Perčič je slovenski dirigent. V svoji dvajsetletni dirigentski praksi se je v pretežnem delu posvečal mladinski glasbeni dejavnosti. V zadnjem obdobju pa sodeluje z različnimi simfoničnimi, opernimi in pihalnimi orkestri kot tudi ansambli za moderno glasbo ter se obenem podrobneje izpopolnjuje in poglablja v repertoar in obdobje Dunajske moderne. Sodelovanja, ki so ga ponesla širom po svetu na številne mednarodne festivale so privedla do koncertnih nastopov v prestižnih dvoranah: Konserthuset-Stockholm, Harpa-Reykjavik, Müpa-Budimpešta, Musikverein-Dunaj in Berlin-Philharmonie. Med drugim je bil Perčič tudi umetniški vodja Pihalnega orkestra Komen, Vevškega Pihalnega Orkestra, Civica Orchestra di Fiati “G. Verdi” ter Trieste Wind Band Project. Poleg tega je bil so-ustanovitelj treh mednarodno priznanih projektov: Orkesterkamp – Poletna glasbena šola in festival, Svirel – Mednarodno tekmovanje in festival ter Simfonični orkester NOVA Filharmonija

Po končanem študiju pozavne na Akademiji za glasbo v Ljubljani je magistriral še iz zborovskega in orkestrskega dirigiranja na Švedskem (Luleå tekniska universitet). Dodatno se je kot dirigent izpopolnjeval tudi na italijanski akademiji Scuola di Musica di Fiesole (J. Panula). Kot instrumentalist je bil aktiven komorni in orkestrski glasbenik – Orkester Slovenske filharmonije in Simfoniki Radia Slovenija

Nenazadnje, Perčič pogosto sodeluje tudi kot mentor na izobraževanjih za dirigente. V preteklih letih je uspešno izvedel dirigentsko akademijo NOVA v Novi Gorici, kot tudi številne tečaje z mednarodno udeležbo v organizaciji Univerz za glasbo v Vilniusu in Szegedu oziroma glasbenih združenj iz mest Sevilja, Brescia ter Vicenza. Poleg svoje koncertne dejavnosti, se intenzivno posveča tudi svoji glasbeno-teoretski doktorski disertaciji na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. 

Kot dirigent je sodeloval z naslednjimi orkestri: National Music Festival Symphony Orchestra (ZDA), Orkester Slovenske filharmonije, Orkester Slovenske vojske (Slovenija), Opera i filharmonia Białystok, Witold Lutosławski Chamber Philharmonic (Poljska), Zugló Philharmonic Budapest, Szeged Music Academy Wind Orchestra  (Madžarska), Banda Sinfónica Municipal de Sevilla (Španija), Lithuanian State Wind Orchestra, Vilnius Music Academy Orchestra (Litva), Civica Orchestra di Fiati di Milano (Italija), The University of Oulu Symphony Orchestra (Finska), Norrbotten NEO, Norrlandsoperan Symphony Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra (RSPO)-Orchestral Academy (Švedska).Več ...

Po končanem študiju pozavne na Akademiji za glasbo v Ljubljani je magistriral še iz zborovskega in orkesterskega dirigiranja na Švedskem (Luleå tekniska universitet). Dodatno se je kot dirigent izpopolnjeval tudi na italijanski akademiji Scuola di Musica di Fiesole (J. Panula). Kot instrumentalist je bil aktiven komorni in orkestrski glasbenik - Orkester Slovenske filharmonije in Simfoniki Radia Slovenija ter nenazadnje dolgoletna pedagoška praksa, kjer je mladim glasbenikom podajal pridobljeno ter jih obenem seznanjal z glasbeno umetnostjo in njenimi mednarodnimi tokovi. Poleg svoje koncertne dejavnosti, meddrugim v mesecu juniju 2022 debitira v ZDA - National Music Festival, se intenzivno posveča tudi svoji doktorski disertaciji na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Nenazadnje, se Perčič pogosto udejstvuje tudi kot mentor na izobraževanjih za bodoče dirigente. Uspešno je izvededel dirigentsko akademijo NOVA v Novi Gorici, kot tudi številne tečaje z mednarodno udeležbo v organizaciji glasbenih združenj (Sevilja, Brescia, Vicenza) oziroma Univerz za glasbo (Vilnius, Szeged). Kot dirigent je sodeloval z naslednjimi orkestri: Orkester Slovenske filharmonije, Orkester Slovenske vojske (Slovenija), Opera i filharmonia Białystok, Witold Lutoslawski Chamber Philharmonic (Poljska), Zugló Philharmonic Budapest, Szeged Music Academy Wind Orchestra (Madžarska), Banda Sinfónica Municipal de Sevilla (Španija), Lithuanian State Wind Orchestra, Vilnius Music Academy Orchestra (Litva), Civica Orchestra di Fiati di Milano, Conservatorio di Trieste Wind Orchestra Project (Italija), The University of Oulu Symphony Orchestra (Finska), Norrbotten NEO, Norrlandsoperan Symphony Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra (RSPO)-Orchestral Academy (Švedska) idr.

JAKA
PUCIHAR

Leta 1998 je na Akademiji za glasbo Ljubljana z odliko zaključil študij Kompozicije in glasbene teorije (mentor prof. Alojz Srebotnjak) ter leta 2002 končal še magisterij. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade, od leta 1999 pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot redni profesor predava Jazz harmonijo, Aranžiranje, Improvizacijo ter je ustanovitelj Katedre za Jazz. Poleg skladateljskega, aranžerskega in pedagoškega delovanja je odmevna tudi njegova aktivnost na poustvarjalnem področju: sodeluje z nekaterimi vidnejšimi umetniki, kot npr. Ireno Grafenauer, Mate Bekavcem, Darjo Švajger, Vito Mavrič, s Simfoničnim orkestrom ter Big bandom RTV Slovenija ter številnimi drugimi. Z ženo Ilonko je soavtor priljubljene serije učbenikov MOJ PRIJATELJ KLAVIR (slo/hr/ang).

Udeleženci se bodo skozi leto srečevali z mentorjema v šestih terminih, ki ga bodo zaključili s praktičnim delom – dirigiranje Orkestru Slovenske vojske oziroma godalnemu sestavu. Posamezna lekcija traja 100 min. (50 min. pri vsakem izmed mentorjev) in bo oblikovana tako, da bo slušatelju nudena potrebna podpora z razlago in analizo glasbenega teksta, video analizo lastnega dirigiranja, interpretativne sugestije kot tudi diskusija o repertoarju ter praktičnih in tehničnih nasvetih. Lekcije bodo odprtega tipa, organizirane zaporedno in tako časovno optimizirane. Pouk se lahko po dogovoru direktno navezuje na program, s katerim se slušatelj trenutno ukvarja pri svojem delu. V kolikor slušatelj še nima dirigentskih izkušenj oziroma svojega orkestra, bo temu primerno program prilagojen. Obstaja možnost pasivne udeležbe.

EMARSDirigiranje

Število udeležencev je omejeno na 10 slušateljev programa.

Izobraževanje bo potekalo od januarja do maja v prostorih Prosvetnega doma HorjulSlovenska cesta 12, 1354 Horjul.

CENA in PLAČILNI POGOJI

Znesek celotnega izobraževalnega programa / EMARSDirigiranje / je 550 €.

Pasivna udeležba izobraževalnega programa / EMARSDirigiranje  160 celotno izobraževanje.

Izpolnjeno prijavnico pošljite do petka, 16.12. 2022.

Znesek izobraževalnega programa boste poravnali po prejetju računa do petka, 13. 1. 2023.

V primeru vaše odpovedi zneska izobraževalnega programa na vračamo.

S prijavnico soglašam, da se fotografije, audio in video posnetki, ki bodo nastali v času EMARSDirigiranje, uporabijo izključno za arhiv Kulturno umetniškega društva EMARS, na spletni strani ter družbenih omrežjih.

TERMINI IZOBRAŽEVANJA

21. januar 2023 / 1. termin

18. februar 2023 / 2. termin

18. marec 2023 / 3. termin

15. april 2023 / 4. termin

20. maj 2023  – Vaja z orkestrom / 5. termin

Po individualnem dogovoru – Evalvacija / 6. termin

Prijavnica